Slik forebygger og reparerer du tørt og skadet hår

Håret ditt tåler mye, men alle hårtyper når et punkt der det blir skadet etter hyppig bruk av sjamponering, farging, hard børstning og mye varme. Tøffe hårbehandlinger gjør håret tørt og sprøtt, slik at det blir slitt, brekker og mister glansen. Det finnes en rekke tiltak for forebygging og hårprodukter som gjenoppretter fuktigheten og glansen i håret.

Keratinproteinene i håret er viktig

Håret er bygd opp av keratinproteiner som er viktige for å bevare strukturen til cellene i håret. I sunt hår er keratinlagene glatte og sterke, mens i skadet hår har strukturen i keratinlaget blitt forskjøvet og fått ujevnheter. At slike ujevnheter oppstår kan ha flere grunner, blant annet hårpleie som er feil for din hårtype, mye bruk av hårføner og andre varmeredskaper, hard børsting og gjentatt farging og bleking.

Konsekvenser av hårpleie

Etter hvert som en utfører forskjellige typer hårpleie, får håret konsekvenser av dette. Hår som normalt er sunt og silkemykt, mister glansen og blir tørt og sprøtt, og hårtuppene splitter seg opp og knekker. Når dette skjer må man reparere strukturen i keratinlagene, og i mange tilfeller kan dette blir gjort. Avhengig av hårtype og tilstanden til håret, kan en finne hårprodukter som virker reparerende.

En god hårkur tilpasset hårtypen din gjør susen

Ved å benytte en god hårkur som er tilpasset din hårtype er med på å gjenopprette livet i håret ditt igjen. Det finnes både proteinkurer og fuktighetskurer, der bruken av de to avhenger av tilstanden til håret ditt. En fuktighetskur bør brukes for å forebygge skader og opprettholde et sunt hår, mens proteinkurer kan hjelpe etter harde behandlinger, som mye bruk av varmeredskaper og farging/bleking. Hos KAN frisører utfører våre frisører kur på håret som tilpasset hårtype, slik at hårets fuktighet og liv gjenopprettes.

Tips for å forebygg skader på håret

Det er flere tiltak du kan gjøre for å skåne håret ditt mot skader. Unngå eksempelvis å vaske håret hver dag. Sjamponering og varmt vann er med på å skade håret. Når du vasker håret anbefaler vi å heller prøve og vaske håret i lunkent vann. Etter at du har vasket håret bør du unngå å gni håret i et håndkle, da dette sliter på håret.  Fordi det myke håret er spesielt sensitivt når det er vått og skades lettere mekanisk, bør du unngå å bruke en vanlig hårbørste når du skal gre håret etter hårvasken, men heller bruke en grovtannet kam. Håret har det best om det får lov til å lufttørke etter vask, men dersom du skal benytte varmeredskaper for å tørke eller style håret, bør du være varsom. Benytt en god varmebeskyttende spray på håret ditt og ha varmeredskapene på lav varme.

Ved perioder der håret blir utsatt for mye soleksponering, er det viktig å også beskytte håret mot UV-strålene fra solen. Dette er det mange som glemmer. Håret blir ikke solbrent, men det blir likevel skadet og bleket av solen. Bruk gjerne en solhatt eller et annet hodeplagg for å beskytte håret, eller bruk en hårspray med UV-beskyttelse. Dette holder på hårets fuktighet og motvirker bleking. Etter en tid med mye soleksponering kan det være lurt å klippe håret ca. én cm. Det vil forhindre utvikling av slitte tupper, og håret holder seg friskt.

Gjenopprett glansen i håret hos frisøren

Dersom du har skadet og tørt hår, kan det være lurt å dra en tur til frisøren. Frisører sitter på kunnskap og kompetanse om hårtyper og hvilke behandlinger som må til for å gjenopprette et sunt og glansfullt hår. Hos KAN frisører gjør vi en vurdering av hårets tilstand og velger en kur tilpasset din hårtype. Dersom det er nødvendig for å unngå større skader på håret ved flisete tupper, kan det også være nødvendig å utføre en hårklipp av tuppene. Du kan enkelt bestille en time direkte på nettsiden vår hos en av våre fire salonger i Oslo.

Publisert: 22.08.19